Maandelijks archief: augustus 2021

Stil

Maandag 16 Augustus: Tijdens de ochtend wandeling met klaus een hoosbui. De voorspelling van vandaag is somber, stukken kouder en regen buien. Het is wennen aan de stilte en weer allen aan boord zijn. Alex is na negen weken een ochtend naar zijn werk en Klaus slaapt.

Logboek bij gewerkt en wat huishoudelijke klussen op de planning.

Vakantie 2021 448 km gevaren.

Vrijdag 23 juli Naarden – Enkhuizen 47 km
Zaterdag 24 juli Enkhuizen – Stavoren 22 km
Zondag 25 juli Stavoren- Heeg 20 km
Maandag 26 juli Heeg – Therhorne – Heeg 36 km
Dinsdag 27 juli Heeg -Sneek 11 km
Woensdag 28 juli Sneek – Miedumerpolder 45 km
Donderdag 29 juli Miedumerpolder – Dokkum 19 km
Vrijdag 30 juli Dokkum
Zaterdag 31 juli Dokkum
Zondag 1 augustus Dokkum – Leeuwarden 23 km
Maandag 2 augustus Leeuwarden
Dinsdag 3 augustus Leeuwarden – Langweer 41 km
Woensdag 4 augustus Langweer – Kalenberg 32 km
Donderdag 5 augustus Kalenberg – Giethoorn 22 km
Vrijdag 6 augustus Giethoorn
Zaterdag 7 augustus Giethoorn Meppel 14 km
Zondag 8 augustus Meppel – Eiland de Kar 61 km
Maandag 9 augustus Eiland de Kar – Eiland De Zegge 16 km
Dinsdag 10 augustus Eiland de Zegge – Weiland 6 km
Woensdag 11 augustus Weiland – Naarden 33 km

De Schelp

Vrijdag 13 Augustus: Jeroen en Steven zijn vroeg vertrokken naar hun thuishaven, zij hebben nog twee vaar dagen voor de boeg. In de loop van de ochtend zijn wij naar het eiland de Schelp gevaren. De wind trok aan en op het eiland de Schelp lig je uit de wind. Niet veel later vaarde Peter en Syl het eiland binnen. Ronald en Wouter meerde langs zij af en later in de middag lagen we drie dik met aan de buitenkant Marcel en Anne.

Zaterdag 14 augustus: De zeilen weer onder de huiken en de boot gewassen. De rest van de dag rustig aan en genieten van de zon en het gebeuren om ons heen.

Zondag 15 augustus: In de ochtend naar de haven gevaren. De ochtend gevuld met opruimen en schoonmaken in de boot. Einde van de middag op de IJzeren Hein even bij praten met Barend, Alie, Tjangway en Grietje.

De drie weken vlogen zoals gebruikelijk weer om, Alex begint morgen weer met opbouwen van zijn werkzaamheden. Ik ben nog een dag vrij en ga het logboek bij werken.

Hopend dat volgend jaar covid-19 onder controle is en we weer kunnen genieten van een vakantie met de Sleurhut.

Een blij ei

Donderdag 12 Augustus: Vandaag is het dan eindelijk zover, het gips van Alex zijn voet wordt verwijderd.

Boodschappen gedaan, watertank gevuld en een wasje gedraaid. Nadat Alex van de Bergmann kliniek terug was naar het Zilverstrand gevaren. Een laatste gezamenlijke avond om de de vakantie af te sluiten.

Klaus heeft het helemaal gehad.

De laatste kilometers

Woensdagavond 11 augustus: Vertrek Weiland 9:45 met weg varen hoorden we dat er wat in de sluis schroef zat. Pieter heeft zijn duikuitrusting aan getrokken en de schroefas bevrijd van een trekband.

2 uur en dertig minuten heeft het geduurd voor we geschud waren door de Nijkerkse sluis

Om 16:00 lagen we in de haven van Naarden. Nog een nachtje slapen en dan wordt het gips van Alex zijn voet verwijderd.

De BBQ op de Zegge

Maandag 9 augustus: Het eiland de Ral om 9:45 verlaten met als planning Zeewolde.

Zeewolde boodschappen de gedaan, water getankt en op het eiland De Zegge overnacht. Vandaag ook een wisselvallige dag met zon en regen. De BBQ aan boord van de YAGIS onder een het zonnescherm om een enkele bui op te vangen.

Eiland de Ral.

Zondag 8 augustus: Even voor half tien lagen we klaar in de sluis, de sluis meester heeft zich vast verslapen, die kwam kwartiertje later. Er stond een dikke windkracht 6 en in buien een windkracht 7.

Een lange dag varen (60 km), vooral voor Klaus. Een plek op het eiland de Ral gevonden, ongeveer 10 km na Elburg. De BBQ uitgesteld door de buien die regelmatig over ons heen schoven. Met frikadellen en hapjes werden de magen gevuld.

Meppel

Zaterdag 7 august: 17 kilometers om in  de haven van Meppel te komen, Om 9:00 vertrokken uit Giethoorn en om het 12:00 afgemeerd in Meppel.

In de middag TW, Grietje en baby Noah  op bezoek, in de middag Rowan en Vincent.

Broodje shoarma op de Elisabeth met een after borrel. Tussen door is Steven nog naar huisartsenpost geweest. Wondje op scheenbeen, lijkt op tekenbeet.

Giethoorn

Donderdag 5 augustus: Kalenberg om 8:00 verlaten en koers gezet richting Giethoorn. In de loop van de middag vaarden Jeroen, Steven en Peter en Sil de haven binnen.

Na de avond maaltijd met zijn alle in de tender en een rondvaart door Giethoorn.

Kalenberg

Woensdag 4 augustus: 0m 8:00 vertrokken uit Langweer. Tocht door de Weerribben richting Kalenberg. Even voor Kalenberg de YAGIS afgemeerd, rond uitzicht over de riet velden. Met het ondergaan van de zon en invasie van muggen.

Langweer

Dinsdag 3 augustus: Om 9:00 door de brug van de Prinsen tuin. Afgemeerd in Langweer om 14:10 Een jachthaven van 200 boten en allemaal bemand. Net een camping, de haven lag vol met passanten en iedereen was aan boord.

In het dorp een ijsje gegeten, Langweer is waarschijnlijk rond 1100 ontstaan en daarmee een van de oudste dorpen in de omgeving, een belangrijke markt en havenplaats rond 1600.

De Prinsentuin

Maandag 2 augustus: In 1648 werd er op deze plaats een park/lusthof aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau. Het was een eerbetoon aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog en de Vrede van Münster. Dit gedeelte van de stad zou nog zo’n 150 jaar afgesloten blijven voor het publiek. In opdracht van Koning Willem I werd het park openbaar. Hij schonk De Prinsentuin aan de Leeuwarder bevolking.

Vandaag nog een dagje Prinsentuin, gewoon zitten op het achterdek en kijken naar alles wat langs vaart en loopt.

Leeuwarden

Zondag 1 augustus: Om 9:00 vertrokken uit Dokkum richting Leeuwarden. Even voor 12:00 door de brug in de Prinsen tuin. Water getankt en plekje gevonden zuid oost zijde. De heen weg alles bezet en vandaag de plekjes voor het kiezen. Na de middag pauze van de bruggen (12:00 tot 13:00) lag de Prinsentuin in Leeuwarden al weer snel vol. Weinig wind, onderweg nog een klein miezerig buitje gehad, in de avond zon.